Cheesecake s burákovým máslem

IMG_20180204_205253_627

Milovníci burákového másla jistě zajásají 😉 . Tento hedvábně jemný cheesecake s originální příchutí arašídů se rozplývá na jazyku. A jak je u mě zvykem, opět odlehčená zdravější verze, kterou si můžete bez výčitek osladit den 😉 .

Co budeme potřebovat:

na dortovou formu o průměru asi 20 cm

  • 100 g kakaových Bebe sušenek se sníženým obsahem cukru
  • 35 g másla
  • 400 g lučiny
  • 2 vejce
  • 190 ml zakysané smetany
  • 190 g jemného arašídového másla
  • 3 polévkové lžíce medu
  • 2 lžičky vanilkového extraktu

na ozdobu:

  • banány
  • nesolené arašídy
  • případně čokoláda 😉

IMG_20180204_205434_024

Jak na to:

Nejprve dáme do kastrůlku na nízký stupeň rozpustit máslo. Zatím co máslo taje, rozdrtíme sušenky najemno. Můžete použít sekáček na potraviny, ale pokud ho nemáte, stačí úplně obyčejný váleček na těsto. Sušenky nasypeme do igelitového sáčku, konec zavážeme a sušenky drtíme válečkem, dokud nejsou na prach. Sušenky smícháme s rozpuštěným máslem a celou směs nasypeme na dno dortové formy vyložené pečícím papírem a pořádně utlačíme.

IMG_20170713_202754_711[1]

V míse metličkami promícháme všechny přísady na těsto (lučinu, zakysanou smetanu, vejce, arašídové máslo, vanilkové aroma a med. Vzniklý krém nalijeme do dortové formy a povrch uhladíme.

IMG_20180204_205515_498

Pokud chcete, aby se Vám cheesecake krásně povedl a byl vláčný, před pečením dejte na dno trouby pekáček nebo hrnec s vodou 😉 .

Cheesecake vložíme do trouby rozehřáté na 220°C a pečeme po dobu 10 minut. Poté teplotu snížíme na 140 °C a pečeme ještě hodinu.  Po dopečení,  necháme troubu další hodinku zavřenou a poté teprve cheesecake vyndáme, jinak by nám popraskal.

IMG_20180204_205337_289

Před podáváním cheesecake ozdobíme dle vlastní chuti. K arašídové chuti krásně ladí banány nebo čokoláda 🙂 .

Recept si můžete vytisknout v plné podobě, nebo si níže stáhnout zkrácenou verzi v PDF.

Stahujte zde 🙂 recept ke stažení burákový cheesecake