Variace na slavnostní párty jednohubky

IMG_20171226_203514_404

Jestli přemýšlíte, jaké pohoštění připravit na silvestrovský večer, s těmito jednohubkami nešlápnete vedle 🙂 . Vybere si zaručeně každý, vypadají reprezentativně a po chuťové stránce uspokojí i tu nejnáročnější návštěvu 😉 .

Co budeme potřebovat:
  • veka/bagety

s hummusem, grilovanou cuketou a olivami

  • hummus
  • cuketa
  • černé olivy
  • sůl, pepř, olivový olej

s kozím sýrem, pestem a sušeným rajčetem

  • čerstvý kozí sýr
  • sušená rajčata v oleji
  • čerstvá bazalka
  • bazalkové pesto (alla genovese)

s čerstvým sýrem, koprem a uzeným lososem

  • čerstvý sýr typu lučina
  • čerstvý kopr
  • uzený losos
  • sůl, pepř

s brie, granátovým jablkem a ořechy

  • plísňový sýr typu Brie (hermelín)
  • máslo
  • granátové jablko
  • vlašské ořechy
  • aceto balsamico

s guacamole a křepelčím vajíčkem

  • zralé avokádo
  • šalotka
  • 1/2 čerstvé chilli  papričky
  • sůl, pepř, citronová šťáva
  • křepelčí vajíčka

IMG_20171226_203032_495

Jak na to:

s hummusem, grilovanou cuketou a olivami

Cuketu nakrájíme asi na 0,5 cm tlusté plátky, osolíme, opepříme a opečeme z obou stran dozlatova na olivovém oleji.  Bagetu potřeme hummusem (hummus můžete koupit hotový, ale pokud byste si chtěli připravit vlastní, není to žádná věda 😉 a tady máte recept Hummus s bylinkami ) a navrch položíme plátek grilované cukety a nakrájené černé olivy.

s kozím sýrem, pestem a sušeným rajčetem

Bagetku potřeme kozím sýrem a navrch ozdobíme sušeným rajčetem, lžičkou bazalkového pesta a lístky čerstvé bazalky.

s čerstvým sýrem, koprem a uzeným lososem

V mističce si rozmícháme čerstvý sýr, nasekaný kopr a dochutíme solí a pepřem dle chuti. Vzniklou pomazánkou potřeme bagetu, navrch srolujeme kousek uzeného lososa a  dozdobíme snítkami kopru.

s brie, granátovým jablkem a ořechy

Bagetu zlehka potřeme máslem, poklademe nakrájeným sýrem, posypeme granátovým jablkem a vlašskými ořechy a nakonec zakápneme kapkou balsamica.

s guacamole a křepelčím vajíčkem

Nejprve dáme vařit vodu na křepelčí vajíčka (lze samozřejmě nahradit klasickými vajíčky). Do vody nasypeme špetku soli, aby nám skořápka nepopraskala a  přivedeme k varu. Do vroucí vody opatrně vložíme vajíčka a vaříme po dobu tří minut.

Na guacamole oloupeme avokádo, rozpůlíme, vyjmeme pecku a rozmačkáme pomocí vidličky na kaši. Přidáme najemno nakrájenou šalotku a chilli papričku a na závěr dochutíme solí a pepřem a zakápneme citronovou šťávou (na chuť i proti černání avokáda :-)).

Bagetku potřeme guacamole a dozdobíme kouskem avokáda, vajíčkem a chilli papričkou.

Recept si můžete vytisknout v plné podobě, nebo si níže stáhnout zkrácenou verzi v PDF.

Stahujte zde 🙂  recept ke stažení jednohubky