Americký dýňový koláč

IMG_20171002_075745_465[1]

Dýně se letos urodily v hojném množství a jestli už vám dýňová polévka leze i ušima, co vyzkoušet tuhle úžasnou voňavou americkou klasiku? „Pumpkin pie“ se v Americe tradičně připravuje na Den díkuvzdání a na Vánoce ale určitě stojí za ochutnání kdykoliv 😉 . Tahle verze je z celozrnné mouky, slazená javorovým sirupem a plná voňavého koření 🙂 .

Co budeme potřebovat:

na formu 28 cm

na těsto

  • 250 g celozrnné mouky jemně namleté
  • 145 g másla
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • kůra z 1/2 citronu
  • 3 lžíce javorového sirupu

na náplň

  • 1 malá dýně hokaido
  • 1 řecký jogurt 150 g
  • 2 vejce
  • 5 lžic javorového sirupu
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička vanilkové esence
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1/2 lžičky sušeného zázvoru
  • špetka muškátového oříšku
  • vlašské ořechy na ozdobu

IMG_20171002_075501_708[1]

Jak na to:

Do větší mísy prosijeme mouku. S moukou promícháme ostatní suché ingredience, sůl a nastrouhanou citronovou kůru. Do mísy přidáme máslo pokojové teploty, vajíčko a javorový sirup. Vše hněteme, než vznikne hladké těsto.

IMG_20171002_075435_224[1]

Dýni rozpůlíme, lžící z ní vydlabeme semínka a i se šlupkou ji nakrájíme na větší kousky. Nakrájenou dýni vložíme do hrnce, zalijeme vodou a vaříme až do změknutí dýně.

Zatím co se dýně vaří, rozválíme si těsto. Formu na koláč vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou, aby šel pak koláč hezky vyndat. Těsto rozválíme na pečícím papíře a za pomocí papíru ho pak obrátíme do formy, papír sloupneme a těsto ve formě pečlivě vytvarujeme. Dno propícháme vidličkou.

IMG_20171002_075619_431[1]

Když je dýně uvařená, slijeme vodu, k dýni do hrnce přidáme citronovou šťávu, javorový sirup, vajíčka, řecký jogurt, vanilkovou esenci, sypká koření a vše pomocí ponorného mixéru rozmixujeme na jemné pyré.

IMG_20171002_075555_469[1]

Dýňové pyré nalijeme na připravené těsto, povrch uhladíme za pomocí stěrky a nakonec ozdobíme ořechy.

IMG_20171002_075528_010[1]

Koláč vložíme do trouby rozpálené na 180°C a pečeme zhruba 45 minut, než jsou okraje koláče krásně zlaté.

Recept si můžete vytisknout v plné podobě, nebo si níže stáhnout zkrácenou verzi v PDF.

Stahujte zde 🙂 recept ke stažení dýňový koláč