Naked red velvet cake z červené řepy

IMG_20170904_143922_040

Pustila jsem se do přípravy zdravějšího dvojníka tohoto tradičního amerického dezertu, který je díky své červené barvě, po vizuální jedním z nejefektnějších dortů a vůbec se těší celkové oblibě, nejen v Americe. Mně místo červeného barviva skvěle posloužila červená řepa, díky které je navíc celý moučník krásně vláčný 🙂 . A nebojte se, na chuti přítomnost řepy ani nepoznáte 😉 .

Co budeme potřebovat:

na dortovou formu o průměru asi 24 cm

  • 350 g jemně namleté celozrnné pšeničné mouky
  • 180 g třtinového cukru
  • 1 lžíce kypřícího prášku
  • 1 čajová lžička jedlé sody
  • 2 lžíce nepraženého kakaa
  • špetka soli
  • 80 ml rozpuštěného kokosového oleje
  • 470 g čerstvé červené řepy
  • 4 vejce
  • 170 ml podmáslí
  • 160 g másla
  • 1 lžička vanilkové esence
  • kůra z poloviny citronu

na krém

  • 600 g smetanového sýru (lučina, philadelphia, palouček…)
  • 100 g másla pokojové teploty
  • 3 lžíce medu
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • 1 lžička vanilkové esence
  • ovoce na ozdobu

IMG_20170906_205331_516

Jak na to:

Začneme tím, že upečeme řepy. Řepy buď celé, nebo překrojené na půl (podle velikosti), zabalíme do alobalu, dáme na plech, lehce podlijeme vodou, vložíme do trouby předehřáté na 180°C a pečeme hodinu a půl. Zchladlou řepu vložíme do mixéru a mixujeme, než vznikne hladké pyré. Pokud nemáte dostatečně výkonný mixér, nakrájejte řepu na menší kousky, zalijte ji rozpuštěným kokosovým olejem a rozmixujte tyčovým mixérem.

IMG_20170906_204821_101

Do větší mísy prosejeme mouku. Volím  raději jemně namletou mouku jako nahoře na obrázku, klasická celozrnná je težší a dort by nemusel pořádně vyběhnout. K mouce přidáme ostatní suché ingredience, cukr, kypřící prášek, sodu, sůl, kakao a nastrouhanou citronovou kůru.

V druhé míse promícháme řepové pyré, kokosový olej, podmáslí, vanilkovou esenci, vajíčka a máslo pokojové teploty  a krátce promixujeme. Až se jednotlivé ingredience propojí, přelijeme je k sypké směsi a vařečkou vše opatrně promícháme. Pokud chcete, aby měl dort opravdu sytě červenou barvu i po upečení, pouze řepou toho nikdy nedocílíte a budete muset přidat do těsta i červené barvivo, ale já se chemii snažím vyhýbat 🙂 .

IMG_20170906_204900_932

Těsto nalijeme do dortové formy vymazané máslem a vysypané hrubou moukou a dáme péct do trouby předehřáté na 200°C asi na jednu hodinu. Po upečení necháme dort vychladnout a až teprve poté krájíme.

K red velvet dortu neodmyslitelně patří krém z čerstvého smetanového sýru, jak na něj, jsem již popisovala v receptu na Zdravé cupcakes s ostružinami. Do mísy vložíme všechny suroviny na krém a promícháme je za pomocí metliček. Máslo si vyndejte z ledničky nějaký čas předem, mělo by být lehce povolené, aby se se sýrem dobře spojilo a v krému nebyly hrudky.

IMG_20170906_205013_300

Vychladlý dort rozřízneme na tří stejné části. První z nich pomažeme třetinou krému, přiklopíme další částí dortu a tak dále. Horní vrstvu krému a okraje dortu uhladíme cukrářskou stěrkou a dort dle fantazie dozdobíme.

IMG_20170906_204930_456

IMG_20170904_145109_740

Recept si můžete vytisknout v plné podobě, nebo si níže stáhnout zkrácenou verzi v PDF.

Stahujte zde 🙂 recept ke stažení red velvet

A co Vy? Zkoušeli jste někdy nějaký dezert z řepy?