Nepečený jahodovo-tvarohový dortík

IMG_20180607_180109_897

Recepty na nepečené dortíky jsou u Vás nejoblíbenější a nepečený jahodový miluje snad každý. Proto jsem pro Vás připravila recept na trochu jinou variantu tohoto tak typicky letního dezertu. Je plný tvarohu a voňavých jahod, krásně lehoučký a zaručeně si na něm pochutnáte 🙂 . Zbývá už jen vyrazit na samosběr, nebo do nejbližšího stánku a pustit se do toho 😉 .

Co budeme potřebovat:

na dortovou formu cca 20 cm

  • 500 g plnotučného tvarohu
  • 300 g jahod
  • 1 polévková lžíce citronové šťávy
  • 4 polévkové lžíce medu
  • 20 g želatiny na ztužení krémů
  • 250 ml šlehačky ke šlehání + 2 lžíce moučkového cukru
  • 60 g másla
  • 150 g kakaových sušenek

na jahodové želé

  • 125 g jahod
  • 125 ml vody
  • 10 g želé dortové
  • další jahody na ozdobu (cca 10)

IMG_20180607_181725_037

Jak na to:

Nejprve si dáme do kastrůlku na nízký stupeň rozpustit máslo. Zatím co máslo taje, rozdrtíme sušenky najemno. Můžete použít sekáček na potraviny, ale pokud ho nemáte, stačí úplně obyčejný váleček na těsto. Sušenky nasypeme do igelitového sáčku, konec zavážeme a sušenky drtíme válečkem, dokud nejsou na prach. Sušenky smícháme s rozpuštěným máslem a celou směs nasypeme na dno dortové formy vyložené pečícím papírem a pořádně utlačíme. Podle savosti konkrétního druhu sušenek, můžeme přidat/ubrat množství másla, tak aby vznikla kompaktní, ale ne příliš mokrá hmota.

IMG_20170713_202754_711[1]

Tvaroh v míse promícháme s medem (pokud máte sladké letní jahody, 4 lžíce medu úplně stačí, u méně zralých jahod, si ještě trošku přislaďte 😉 ), a s citronovou šťávou.

Očištěné jahody pomocí ponorného mixéru rozmixujeme na pyré a zamícháme je do ochucenému tvarohu.

IMG_20180607_180351_131.jpg

IMG_20180607_180438_548

Dle návodu ušleháme šlehačku a opatrně ji vmícháme stěrkou do jahodové směsi.

Jahody, které jsme si dali stranou na ozdobu, rozpůlíme a v pravidelných rozestupech klademe po obvodu dortové formy, rozříznutou částí ke stěně formy.

IMG_20180607_180306_491

Nakonec připravíme želatinový ztužovač podle návodu (nikdy ne dopředu, je třeba ho po zahřátí ihned zpracovat). Do menšího hrnce dáme 3-4 polévkové lžíce vody, přisypeme obsah sáčku a necháme asi 10 minut nabobtnat. Za stálého míchání zahřejeme (nevaříme) až do úplného rozpuštění želatiny. K rozehřáté želatině ihned vmícháme dvě lžíce připraveného krému, rozmícháme a nalijeme do zbylé části krému. Po zamíchání želatiny, krém nalijeme na připravený korpus a necháme zatuhnout v chladničce.

IMG_20180607_180537_363

Když krém trochu zatuhne, po cca půl hodině až hodině, můžeme začít připravovat jahodové želé. Jahody opět pomocí ponorného mixéru rozmixujeme na pyré, to naředíme dle údajů uvedeným na obalu sáčku s dortovým želé tak, aby jsme dohromady získali 250 ml tekutiny. Jahodovou šťávu v kastrůlku smísíme s obsahem sáčku a za stálého míchání přivedeme k varu. Vaříme 1 minutu.

IMG_20180607_180613_377

Počkáme, až tekutina nebude úplně horká a opatrně po lžících jí poléváme dort, než utvoří souvislou vrstvu (pokud bychom ji nalili najednou a byla ještě vroucí, protekla by dovnitř do dortu).

Dort i s želatinou vrátíme do ledničky až do jeho úplného zatuhnutí. Před podáváním zdobíme čerstvými jahodami.

Recept si můžete vytisknout v plné podobě, nebo si níže stáhnout zkrácenou verzi v PDF.

Stahujte zde 🙂 recept ke stažení nepečený jahodový dort