Domácí bramborové gnocchi s rajčatovo-cuketovou omáčkou

 

IMG_20180314_205209_219

Jsou pokrmy, u kterých to, jestli jsou domácí nebo kupované je naprosto zásadní. Kupované a domácí gnocchi jsou jako dvě naprosto odlišná jídla. A kdo domácí ještě nezkoušel, nebojte se, není to nic složitého a podle mého receptu to zvládne určitě každý 😉 . A troufám si říct, že kupované noky Vám pak už nebudou moct na talíř :-D.

 Co budeme potřebovat:

na gnocchi

  • 500 g brambor
  • 1 vejce
  • 60 g krupice
  • 100 g hrubé mouky
  • hrst nasekané čerstvé bazalky
  • 1 lžička soli

na omáčku

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 malá cuketa
  • 500 g rajčatového pyré (passaty)
  • 100 ml smetany 12%
  • mistička černých oliv
  • čerstvý tymián
  • sůl, pepř
  • hoblinky parmazánu

IMG_20180314_202323_424

Jak na to:

Začneme tím, že dáme vařit brambory ve slupce. Brambory vaříme v osolené vodě po dobu cca 25 minut, než budou úplně měkké.

Zatímco se brambory vaří, připravíme si omáčku.

Nejprve nakrájíme/nastrouháme cuketu na nudličky.

IMG_20180314_202558_385

Na olivovém oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku. Po chvilce přidáme prolisovaný česnek. Za minutu přisypeme nakrájenou cuketu a pár minut restujeme, než změkne.

IMG_20180314_202756_209

Do pánve k cuketě nalijeme passatu, osolíme, opepříme, přidáme na kolečka nakrájené olivy a tymián (lístečky, bez dřevnatých stonků). Omáčku necháme na mírném plameni probublávat, než se zredukuje a získá tak dostatečnou hustotu.

IMG_20180314_202843_894

Brambory ještě teplé oloupeme a prolisujeme. Pokud stejně jako já nemáte doma lis na brambory, nastrouhejte je najemno na struhadle 🙂 .

K bramborám přidáme krupici, hrubou mouku, sůl, vajíčko a najemno nasekanou bazalku (když bude potřeba, můžeme přisypat ještě trochu mouky, než bude mít těsto správnou konzistenci, záleží vždy na druhu brambor). Vzniklé těsto by mělo být měkké a tvárné (že lepí je normální 😉 ).

IMG_20180314_203050_581

S těstem vždy pracujeme na pomoučněné pracovní ploše, aby se nám nepřilepilo. Z těsta vždy postupně oddělíme kus, ze kterého rukama rozválíme cca 2 cm v průměru široký váleček. Každý váleček krájíme na 1 cm široké noky, které lehce obalíme v mouce a vidličkou na nich vyznačíme vzorek.

IMG_20180314_203154_230

IMG_20180314_203315_437

Noky opatrně naházíme do vroucí osolené vody a vaříme je, než vyplavou. Trvá to maximálně 2 minuty. Pokud by byly noky ve vodě delší dobu, rozpadly by se! Noky co vyplavaly, postupně lovíme děrovanou naběračkou a pokládáme na prkénko.

Noky podáváme s omáčkou, posypané hoblinkami parmazánu a ozdobené čerstvou bazalkou.

 

Recept si můžete vytisknout v plné podobě, nebo si níže stáhnout zkrácenou verzi v PDF.

Stahujte zde 🙂 :recept ke stažení gnocchi