Zdravé minibábovičky s malinami a chia semínky

IMG_20180218_143647_900

Klasická bábovka je rychlovka a sázka na jistotu, když čekáte hosty a jistě s ní nikoho neurazíte 😉 . Ale pokud místo bábovky upečete minibábovičky,  úspěch je zaručen! Protože co je malé, je o tolik roztomilejší 😉 a hned se hodí i jako pohoštění třeba na párty. Tyto minimábovičky,  přestože jsou z celozrnné mouky, slazené pouze banány a jednou lžící medu, jsou nadýchané, sladké a šťavnaté díky malinám 🙂 !

Co budeme potřebovat:

(na 10 báboviček)

  • 180 g jemně namleté celozrnné pšeničné mouky
  • 2 polévkové lžíce chia semínek
  • 1 polévková lžíce kypřícího prášku
  • špetka soli
  • kůra z 1/2 citronu
  • hrst čerstvých malin nebo jiného ovoce
  • 2 vejce
  • 75 g rozpuštěného kokosového oleje
  • 100 ml podmáslí
  • 1 polévková lžíce medu
  • 2 zralé banány
  • 1 polévková lžíce citronové šťávy
  • 1/2 čajové lžičky vanilkové esence

na polevu:

  • 100 g cukru moučka
  • 3 čajové lžičky podmáslí
  • 3 čajové lžičky citronové šťávy
  • mrazem sušené maliny

IMG_20180218_142457_548

Jak na to:

Banány rozmačkáme za pomocí vidličky, u zralých banánů to jde úplně samo. V misce rozšleháme vejce a přimícháme k nim vanilkovou esenci, rozpuštěný kokosový olej (neměl by být úplně vroucí), podmáslí, citrónovou šťávu, med, rozmačkané banány a promícháme.

V další misce smícháme všechny suché ingredience: mouku, sůl, kypřící prášek, nastrouhanou citronovou kůru a chia semínka.

IMG_20180218_142547_730

K tekutým ingrediencím přisypeme suché (míchejte ručně, určitě nepoužívejte metličky). Těsto, aby bylo krásně nadýchané, se nikdy nesmí přemíchat, míchejte jen tak dlouho, jak je nezbytné, aby se obě směsi spojily.

IMG_20180218_142647_538

Troubu předehřejeme na 200 °C.  Pokud máte formičky na bábovičky ze silikonu, není třeba je nijak vymazávat. Místo formiček na bábovičky dobře poslouží třeba i forma na muffiny 🙂 .

Formičky plníme za pomoci lžíce těstem, každou bábovičku naplníme tak do půlky, poklademe ovocem a navrch rozdělíme zbylé těsto.

IMG_20180218_142759_053

IMG_20180218_143033_930

Bábovičky  vložíme do trouby a pečeme asi 20 minut, než budou na povrchu zlatavé.

IMG_20180218_143223_955

IMG_20180218_143345_979

Mezitím co bábovičky stydnou, připravíme si polevu. Pokud chcete, aby byly bábovičky ultra zdravé, polevu klidně můžete vynechat, jsou výborné i bez ní 😉 .

Do mísy vložíme všechny suroviny na polevu: cukr, podmáslí a citronovou šťávu a mícháme vidličkou, než nám vznikne hladká hmota. Vršek každé bábovky v polevě lehce omočíme, obrátíme a posypeme drtí ze sušených malin a necháme zaschnout. Poleva nesmí být příliš tekutá, jinak se do bábovek vsákne, lepší je tužší, která po nich bude pomalu stékat 🙂 .

Recept si můžete vytisknout v plné podobě, nebo si níže stáhnout zkrácenou verzi v PDF.

Stahujte zde 🙂 recept ke stažení zdravé minibábovičky