Kuřecí nudličky na víně a medu s jedlými kaštany

IMG_20180107_171935_298

Dnes se s Vámi podělím o náš rodinný poklad 🙂 . Tento recept pochází z asijské kuchyně a je to opravdu neotřelá a chuti lahodící kombinace. Jedlé kaštany teď koupíte na každém rohu, takže ho určitě musíte vyzkoušet 🙂 .U nás se vaří už od doby co jsem byla malá. Moje maminka je prostě průkopnice a zatímco v ostatních rodinách se v osmedesátkách a devedesátkách vařila rajská a kuře na paprice, u nás frčela asijská kuchyně. No prostě mám být po kom ;-P .

Co budeme potřebovat:
  • 380 g bio kuřecích prsou
  • 15  kusů jedlých kaštanů
  • 1 vejce
  • 100 g pórku
  • 100 ml bílého vína
  • 100 ml zeleninového vývaru
  • 1 lžíce medu
  • 2 lžíce bramborového škrobu (solamyl)
  • 2 hvězdičky badyánu

rýže:

  • 1 hrnek rýže basmati
  • 1 a 3/4 hrnku vody
  • polovina cibule
  • 1 polévková lžíce oleje
  • 1,5 lžičky soli

IMG_20180107_170900_183

Jak na to:

Začneme přípravou jedlých kaštanů, je to přeci jen časově trošku náročnější a v průběhu vaření už na to čas nebude 😉 . Kůru každého kaštanu prořízneme ostrým nožem na plošší straně a položíme je na plech (rozříznutou stranou nahoru) a pečeme v troubě rozehřáté na 200°C po dobu 15 minut.

IMG_20180107_171111_582

Než kaštany trochu zchladnou, dáme vařit rýži. V hrnci na lžíci oleje zpěníme polovinu cibule nakrájenou najemno. Rýži důkladně propláchneme pod proudem tekoucí vody, až je voda co rýží protéká úplně čirá. Propláchnutou rýži přidáme k cibulce a krátce ji orestujeme, poté rýži zalijeme vodou, osolíme a na mírném plameni vaříme, než se všechna voda vsákne. Když je voda vsáknutá, uložíme rýži na teplé místo a ještě ji necháme dojít (ideálně do peřin ;-P ).

Upečené kaštany po vychladnutí oloupeme a nakrájíme na malé kostičky.

IMG_20180107_171243_696

Kuřecí prsa nakrájíme na nudličky a osolíme. Posypeme solamylem a promícháme, aby se v něm maso obalilo (díky tomu zůstane šťavnaté a nevysuší se). Nakonec do masa rozklepneme jedno vejce a celou směs opět zamícháme.

IMG_20180107_171001_202

Ve woku nebo hlubší pánvi rozehřejeme jednu lžíci oleje a osmahneme na něm maso ze všech stran.

IMG_20180107_171205_646

Když je maso zatáhnuté, přidáme na kolečka nakrájený pórek a badyán. Badyán jídlo krásně provoní a dává mu jeho specifickou chuť, bez něj by to nebylo ono 😉 . Vše podlijeme vínem a vývarem, přidáme lžíci medu a mícháme, než se tekutina zredukuje.

IMG_20180107_172136_827

Nakonec přidáme na kostičky nakrájené kaštany a chvíli mícháme, aby se kaštany prohřály.

IMG_20180107_172227_923

Před podáváním odstraníme z pokrmu badyán a můžeme podávat 🙂 .

Recept si můžete vytisknout v plné podobě, nebo si níže stáhnout zkrácenou verzi v PDF.

Stahujte zde 🙂 recept ke stažení kuře s jedlými kaštany