Candát s ořechovo-bylinkovou krustou a citronovým rizotem

IMG_20171126_195137_350

Kdo nemusí kapra, mám tady pro Vás recept na rybičku, která chutná i těm, co ryby jinak ani nejedí. Candát je jedna z nejchutnějších sladkovodních ryb, má bílé výborné maso, které vůbec nezapáchá, protože candát je dravec a neválí se na dně v bahně jako někteří 😛 . A že ryby a citrusy jdou skvěle dohromady, víme všichni a právě to dělá z citronového rizota tu nejdokonalejší přílohu k jakékoliv rybě 🙂 .

Co budeme potřebovat:

na 2 porce

  • 2 filety z candáta (250 g)
  • 2 polévkové lžíce strouhaného parmazánu
  • 30g nepražených nesolených kešu oříšků
  • 1 lžička jemně nastrouhané citronové kůry
  • čerstvé bylinky (hladkolistá petželka a šalvěj)
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř
  • větvička cherry rajčat

rizoto

  • 300 g rýže arborio
  • 150 ml bílého vina
  • 50 g másla
  • 40 g nastrouhaného parmazánu
  • 1 šalotka
  • 900 ml zeleninového vývaru
  • šťáva z 1 citronu
  • jemně nastrouhaná kůra z jednoho citronu
  • chilli vločky

IMG_20171126_194627_576

Jak na to

Začneme tím, že se pustíme do přípravy rizota, to nám zabere víc času než pečení ryby. jak se připravuje pravé italské rizoto jsem již popisovala v článku Italské rizoto s chřestem a medvědím česnekem . Základ je stejný, nejprve si uvaříme zeleninový vývar. Ve vyšší pánvi si na kousku másla zpěníme šalotku (zbytek másla si uschováme, ještě ho budeme potřebovat). Cibulku opečeme dosklovata. Než nám začne zlátnout, přidáme rýži (neproplachujeme). Rýži lehce osmahneme v připraveném základu, poté zalijeme bílým vínem a za stálého míchání necháme víno odpařit. Do rýže pomalu přidáváme za neustálého míchání vývar, vždy naběračku po naběračce, když se odpaří, přidáme další a tak dále a tak dále až do doby než je rýže úplně měkká. Když je rýže měkká, rizoto odstavíme a ještě do horkého rizota vmícháme citronovou kůru, citronovou štávu, zbytek másla a nastrouhaný parmazán. Dle potřeby dosolíme a  posypeme lehce namletými chilli vločkami.

IMG_6679

Troubu předehřejeme na 180°C. Zatímco se rozehřívá připravíme si směs na krustičku. Do sekáčku potravin vložíme nasekané bylinky, kešu ořechy, prolisovaný česnek, lžičku citronové kůry, dvě lžíce parmazánu a lžíci olivového oleje a vše společné pomeleme.

IMG_6686

Candáta položíme na pečící papír lehce potřený olivovým olejem, osolíme a opepříme a nakonec na něj navrstvíme na něj v hojné vrstvě připravenou směs. Do pekáčku k rybě přidáme i cherry rajčátka a oboje pečeme cca 20 min. Záleží jak Vám peče trouba, ale pozor na aby nebyl candát vysušený.

IMG_6691

Podáváme s citronovým rizotem navrch ozdobeným hoblinkami citronové kůry a chilli vločkami.

Recept si můžete vytisknout v plné podobě, nebo si níže stáhnout zkrácenou verzi v PDF.

Stahujte zde 🙂 recept ke stažení candát s citronovým rizotem