Buddha bowl s tahini dresinkem

IMG_20171007_201210_447[1]

„Buddha bowls“ se těší v současné době velké popularitě, připravují se v nesčetně obměnách, ale v zásadě je Buddhova mísa vydatné, nutričně vyvážené a hodnotné jídlo, které by mělo zahrnovat syrovou nebo opečenou zeleninu, celozrnnou obilninu, protein ve formě luštěnin nebo třeba tofu a zdravý tuk ve formě avokáda, oříšků nebo semínek. Prostě obsahuje všechno, co Vaše tělo potřebuje 🙂 . Přestože jsou tyto recepty do jisté míry inspirovány stravou buddhistických mnichů, věřte, že jejich misky jsou podstatně asketičtější 😀 .

Co budeme potřebovat:

na 4 porce

  • 7 velkých mrkví
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • 1 konzerva cizrny – 265 g
  • 1 lžička sladké papriky
  • 250 g špenátu
  • 2 stroužky česneku
  • mistička cherry rajčátek
  • avokádo
  • sezamová semínka
  • 120 g bulguru
  • 250 ml zeleninového vývaru
  • sýr halloumi

dresink

  • 60g tahini
  • 1 lžíce jablečného octa
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 4 lžíce vody
  • sůl, pepř

IMG_20171007_200135_375

Jak na to

Začneme tím, že dáme do trouby péct mrkve, to zabere nejvíc času. Mrkve omyjeme, podélně rozpůlíme, překrojíme ještě na půl a vyskládáme na plech potřený olivovým olejem. V mističce promícháme 2 lžíce olivového oleje a 2 lžíce javorového sirupu. Vzniklou marinádou za pomocí mašlovačky mrkvičky po celé délce zvrchu potřeme a dáme je péct do trouby vyhřáté na 200°C po dobu 45 minut, až budou měkké a na povrchu krásně zkaramelizované 🙂 .

IMG_20171007_200026_209

Jako další si připravíme cizrnu. Cizrnu můžete použít sušenou, pokud si jí nezapomenete den předem namočit do vody. Já jsem použila konzervovanou 😉 . Cizrnu propláchneme pod vodou, smícháme s jednou lžící olivového oleje, lžičkou sladké papriky a trochou soli a přidáme ji na plech k mrkvi v době, kdy je mrkev v troubě už půl hodiny, tak aby se cizrna s mrkví pekla celkem 15 minut.

IMG_20171007_195936_111

Bulgur zalijte 250 ml horkého zeleninového vývaru, osolíme a vaříme po dobu asi 5 minut. Poté bulgur zakryjeme pokličkou a necháme ho dalších 15 minut v hrnci dojít.

Na pánvičce na oleji osmahneme dva stroužky česneku nakrájeného na tenké oplátky, když se česnek rozvoní, přidáme špenát, osolíme a opepříme a krátce ho orestujeme než zavadne, ale zbytečně to nepřeháníme, aby si uchoval živiny.

Cherry rajčátka nakrájíme, ochutíme olivovým olejem, solí a pepřem.

Avokádo nakrájíme na plátky.

Dresink z tahini připravíme tak, že smícháme tahini, jablečný ocet, citronovou šťávu, sůl, pepř a vše nakonec naředíme vodou.

Až nakonec připravíme halloumi, protože má tendenci rychle tuhnout. Nakrájíme ho na plátky cca 1,5 cm vysoké a opečeme z obou stran na pánvičce lehce potřené olejem, než bude sýr na povrchu zlatavý a uvnitř měkký.

IMG_20171007_195854_558

Všechny připravené suroviny navrstvíme do misky, zakápneme dresinkem a posypeme sezamovými semínky.

Recept si můžete vytisknout v plné podobě, nebo si níže stáhnout zkrácenou verzi v PDF.

Stahujte zde 🙂 recept ke stažení buddha bowl

Znáte recepty na podobné výživné misky 🙂 ? Vaříte si je doma?