Tagliatelle s houbami a mascarpone

IMG_20170829_171156_366

Vrchol houbové sezony před námi, tak jsme přes opakovaná tvrzení skeptického okolí, že houby nerostou, minulý týden vyrazili. A samozřejmě že rostou! Ale o mě se prosím povídá, že najdu hřiba i na asfaltu 😀 . Každopádně jsme nasbírali dostatek hub, abych pro vás mohla připravit tyhle úžasné těstoviny 🙂 !

Co budeme potřebovat:
  • 400 g těstovin tagliatelle
  • 2 šalotky
  • 4 stroužky česneku
  • 50 g másla
  • 500 g čerstvých hub (/mražených)
  • 250 g mascarpone
  • 200 ml suchého bílého vína
  • 50 g strouhaného parmazánu
  • 1 lžička soli
  • čerstvě mletý pepř
  • pár snítek čerstvé hladkolisté petrželky
  • voda z těstovin dle potřeby (asi 100-200 ml)

IMG_20170829_171706_291

Jak na to:

Začneme tím, že si připravíme houby. Očistíme je a nakrájíme na plátky. Pokud nemáte k dispozici lesní houby, lze použít i žampiony. Jestli ale máte alespoň sušené, nebojte se jich pár k žampionům přidat, pro to správné aroma 🙂 .

V hlubší pánvi rozpustíme máslo a osmahneme na něm nadrobno nakrájenou šalotku dosklovata. Po minutce přidáme prolisovaný česnek a krátce ho restujeme. Přisypeme houby a za stálého míchání je opékáme, než změknou. Asi po 5 minutách přidáme pepř a sůl a vše zalijeme bílým vínem a mícháme zhruba dalších 5 minut, než se všechen alkohol vypaří.

IMG_20170829_171600_646

Zatím co restujeme houby, dáme vařit vodu na těstoviny. Do osolené vroucí vody vložíme tagliatelle a vaříme je dle času uvedeného na obalu, dokud nejsou al dente.

K houbám přidáme mascarpone a parmazán a oba sýry necháme v pánvi rozpustit. Podle potřeby poté omáčku, pokud je příliš hustá, naředíme vodou z těstovin.

IMG_20170829_171335_868

Scezené těstoviny promícháme s omáčkou a ihned podáváme. Na talíři posypeme nasekanou hladkolistou petrželkou a ozdobíme hoblinkami parmazánu.

 

Recept si můžete vytisknout v plné podobě, nebo si níže stáhnout zkrácenou verzi v PDF.

Stahujte zde 🙂 recept ke stažení tagliatelle s houbami

A co Vy? Experimentujete s houbami, nebo se držíte klasiky a vystačíte si s řízkami a smaženicí 🙂 ?