Zdravé cupcakes s ostružinami

IMG_20170814_185918_437

Cupcake „kapkejk“ je malý dokonalý dortík tak akorát pro jednoho. Je to tradiční americký dezert a během posledních let hodně velký hit. Receptů na ně je všude fůra a některé jsou hotová malá umělecká díla, takže jsem podlehla okolním tlakům a musela jsem si také nějaké upéct 🙂 . Chtěla jsem samozřejmě nějakou zdravější verzi, takže jsem vykouzlila cupcaky bez cukru z celozrnné mouky a na tradiční „frosting“ neboli krém,  jsem zvolila smetanový sýr. A z výsledku jsem nadšená! Cupcaky jsou nadýchané, tak akorát sladké a s mírně nakyslým sýrem tvoří dokonalou dvojici 🙂 .

A jestli se ptáte  jaký je rozdíl mezi muffiny a cupcaky. Cupcake je v podstatě takový muffin ozdobený krémem. Cupcaky také mívají tekutější těsto, které nejde tolik do výšky jako u muffinů.

Co budeme potřebovat:

na 12 cupcakes

  • 150 g pšeničné celozrnné mouky
  • 60 ml kokosového oleje
  • 60 ml javorového sirupu
  • 1 lžíce kypřícího prášku
  • 2 zralé banány
  • 2 vejce
  • miska ostružin (nebo jiného ovoce)
  • lžička vanilkové esence
  • kůra z 1/2 citronu

na krém

  • 400 g smetanového sýru (lučina, philadelphia, palouček…)
  • 70 g másla pokojové teploty
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1/2 lžičky vanilkové esence

IMG_20170814_190932_666

Jak na to:

Banány rozmačkáme za pomocí vidličky. V misce rozšleháme vejce a přimícháme k nim vanilkovou esenci, rozpuštěný kokosový olej (neměl by být úplně vroucí), javorový sirup, rozmačkané banány a promícháme.

IMG_20170814_190830_889

K tekutým ingrediencím přidáme mouku smíchanou s kypřícím práškem a citronovou kůrou a opatrně vmícháme (míchejte ručně, určitě nepoužívejte metličky). Těsto na muffiny/cupcaky, aby bylo krásně nadýchané, se nikdy nesmí přemíchat, míchejte jen tak dlouho, jak je nezbytné, aby se obě směsi spojily. Ale to už jsem vysvětlovala u receptu na třešňové muffiny ze zakysané smetany Třešňové muffiny ze zakysané smetany.

IMG_20170814_191005_582

Troubu předehřejeme na 200 °C. Formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky, pokud je nemáte, vymažte formu máslem, ale košíčky se lépe vyndavají a navíc vypadají opravdu hezky a prodávají se ve spoustě vzorů. Akorát ty s tím gepardím, co jsem nevím proč koupila v DM pořád né a né upotřebit 😀 😀 😀 .

Košíčky plníme za pomoci lžíce těstem. Do každého košíčku dáme na dno lžíci těsta, posypeme ovocem a navrch rozdělíme zbylé těsto (neplníme až po okraj, těsto nabude). Cupcaky  vložíme do trouby a pečeme asi 20 minut, než budou na povrchu zlatavé.

IMG_20170814_191048_057

 

IMG_20170814_191126_592

Mezitím co cupcaky stydnou, připravíme si krém. Do mísy vložíme všechny suroviny na krém a promícháme je za pomocí metliček. Máslo si vyndejte z ledničky nějaký čas předem, mělo by být lehce povolené, aby se se sýrem dobře spojilo a v krému nebyly hrudky.

Hotovou směsí naplníme cukrářský sáček/zdobičku a krouživými pohyby na cupcaku vytvoříme krémovou čepičku nebo ho ozdobíme podle vaší fantazie. Na internetu najdete asi milion technik jak se dají cupcaky zdobit 🙂 . Nakonec doplníme čerstvým ovocem.

Recept si můžete vytisknout v plné podobě, nebo si níže stáhnout zkrácenou verzi v PDF.

Stahujte zde 🙂 recept ke stažení cupcakes