Tatarák z lososa

IMG_20170601_214454_654

Pokud Vám nevadí jíst syrové ryby ( zdravím všechny kamarády sushi žrouty 😀 ), pak je tahle lahůdka pro Vás to pravé. Navíc je to super zdravé, dietní a bleskově hotové jídlo.

Pokud Vás  zajímá původ a složení potravin a máte na výběr, volte spíše lososa z volného moře než rybích farem.

Co budeme potřebovat:

na 2 porce

  • 300 g čerstvého lososa (bez kůže)
  •  3 jarní cibulky/ 1,5 šalotky (asi 30 g)
  • 1 lžička olivového oleje
  • 1 vrchovatá lžíce nasekaného čerstvého kopru
  • 1/2 lžičky mletého bílého pepře
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • bagetka
  • máslo

IMG_20170601_214647_532

Jak na to:

Pokud jste nesehnali lososa bez kůže, není žádný problém lososa kůže zbavit, když začátek dobře naříznete, kůže jde poměrně snadno stáhnout.

Už jsem se setkala s tím, že někdo lososa na přípravu tataráku krájí na kostičky, ale to vážně není ono, losos se na správný tatarák musí prostě naškrábat. Jednou jsem se záměrem ušetřit si práci, naházela lososa do sekáčku potravin, ale také to nebylo ono 😉 .

Ostrým nožem škrábeme lososa proti vláknům masa, dosáhneme tím takové hrubší kašovité konzistence. Losos je měkký a jde to opravdu samo.

IMG_20170601_214605_395

Když je losos naškrábaný, přidáme najemno nakrájenou cibulku (šalotku nebo jarní cibulku, klasickou žlutou cibuli bych nevolila, je příliš výrazná) a nasekaný kopr. Vše dochutíme olivovým olejem, citronovou šťávou a bílým pepřem, který je k lososovi ideální, protože má jemnější chuť než černý pepř.

Tatarák chutná nejlépe s čerstvě opečenými bagetkami, opečenými dokřupava na másle, nebo i na sucho, chcete-li 😉 .

Recept si můžete vytisknout v plné podobě, nebo si níže stáhnout zkrácenou verzi v PDF.

Stahujte zde 🙂 recept ke stažení tatarák z lososa

Děláte doma lososový tatarák? Nebo dáváte přednost hovězí klasice?