Zeleninové stir-fry s krevetami

IMG_3419

Co takhle dietní recept, plný zeleniny s vůní asijské kuchyně 🙂 ? Nepotřebujete na něj žádné exotické ingredience a je raz dva hotový.  Tento způsob přípravy jídla ve wok pánvi (tzv. stir-fry) je skvělý, protože je opravdu rychlý, ingredience opékáme na rozpáleném oleji krátkou dobu a díky tomu si také zachovají svoji čerstvost a křupavost.

Pokud chcete, můžete rýži nahradit i rýžovými nudlemi a neuděláte chybu 🙂 .

Co budeme potřebovat:

  • 3 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 1 žlutá paprika
  • 1 menší cuketa
  • 1/2 brokolice
  • 2 ks zelí pak choi
  • 5 polévkových lžic sojové omáčky
  • 1 lžička medu
  • 2 stroužky prolisovaného česneku
  • 1 polévková lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 1/4 lžičky chilli / dle chuti

na rýži

  • 1 hrnek jasmínové rýže
  • 1 a 3/4 hrnku vody
  • polovina cibule
  • 1 polévková lžíce oleje
  • 1,5 lžičky soli

na krevetky

  • krevety 250g
  • lžíce másla
  • stroužek prolisovaného česneku

IMG_20170604_200518_060

Jak na to:

Nejdříve si dáme vařit rýži. V hrnci na lžíci oleje zpěníme polovinu cibule nakrájené najemno. Rýži si důkladně propláchneme pod proudem tekoucí vody, až je voda co rýží protéká úplně čirá. Propláchnutou rýži přidáme k cibulce a krátce ji orestujeme, poté rýži zalijeme vodou, osolíme a na mírném plameni vaříme, než se všechna voda vsákne. Když je voda vsáknutá, uložíme rýži na teplé místo a ještě ji necháme dojít (ideálně do peřin ;-P ).

Zatímco se nám vaří rýže, nakrájíme si všechnu zeleninu na větší kousky. Ve woku/hluboké pánvi rozpálíme tři lžíce oleje, přidáme chilli, nastrouhaný zázvor a prolisovaný česnek a chvíli smažíme, než se nám vše krásně rozvoní.

Do woku vložíme na kusy nakrájenou cibuli a papriku a dvě minuty opékáme. Přidáme nakrájenou cuketu a brokolici a za stálého míchání  opékáme asi pět minut.

IMG_20170604_200251_957.jpg

IMG_20170604_200405_451

S opékáním zeleniny to nepřehánějte, vždy musí zůstat částečně křupavá. A wok nikdy nepřeplňujeme, aby se zelenina dala dobře nadhazovat a aby se nám místo opékání nezačala dusit.

Nakonec do woku nasypeme pak choi. Vše zalijeme sojovou omáčkou, ve které jsme si předtím rozmíchali med a ještě minutku mícháme, aby se nám chutě spojily.

Nakonec si na lžíci másla zpěníme jeden stroužek prolisovaného česneku a po chvíli přidáme rozmražené krevety. Pokud použijete stejně jako já krevetky co jsou již převařené ( to poznáte tak, že mají růžovou barvu), osmahněte je na másle pouze po dobu tří minut, aby si zachovaly svou křupavost a nebyly gumové. Když jsou krevety hotové, smícháme je se zeleninou a podáváme s jasmínovou rýží.

Recept si můžete vytisknout v plné podobě, nebo si níže stáhnout zkrácenou jednostránkouvou verzi v PDF.

Stahujte zde 🙂 recept ke stažení stir fry