Soba nudle se zeleninou a uzeným tofu

Soba nudle se zeleninou a uzeným tofu
Soba nudle se zeleninou a uzeným tofu

Milovníci asijské kuchyně je určitě znají a pro ty kdo třeba neví, soba nudle jsou původem z japonské kuchyně, vyrábí se z pohankové mouky nebo obsahují v různém poměru kombinaci pohankové a pšeničné mouky (záleží na konkrétním výrobci). Jsou tedy nejen dobré ale i zdravé a v kombinaci se zeleninou a uzeným tofu, které celé jídlo úžasně rozvoní, si na nich určitě pochutnáte 🙂 .

Co budeme potřebovat:

  • 3 mrkve
  • 1/2 brokolice
  • 1 malá cuketa
  • 3 jarní cibulky
  • 1 červená paprika
  • 1 balení soba nudlí (300 g)
  • 1 uzené tofu
  • sezam na posypání
  • asi 3-4 cm kousek čerstvého zázvoru
  • 1 lžička červené curry pasty
  • 3 lžíce sojové omáčky
  • 2 lžičky rybí omáčky
  • 2 lžičky ústřicové omáčky
  • olej

IMG_20170528_201835_392

Jak na to:

Nejdříve si vše připravíme a nakrájíme, protože pak už to jde rychle a v průběhu vaření na to nebude čas 😉 . Zelenina se v asijské kuchyni většinou krájí na tenké a mírně zešikmené proužky (jakoby na julienne nudličky).

IMG_20170528_201710_113

Ve woku si rozpálíme olej, na kterém krátce orestujeme nastrouhaný zázvor a po malé chviličce přidáme lžičku curry pasty ( kdo má rád pálivé, může dát klidně víc, takhle je to opravdu jen jemně pálivé). Oboje krátce osmahneme, stačí půl minutka, aby se nám koření nepřepálilo.

Postupně přidáváme zeleninu od nejtvrdší  (v pořadí mrkev, paprika, brokolice, cuketa) a restujeme každý druh vždy minutku a po minutě přidáme další druh zeleniny. Pro tento způsob přípravy jídla (tzv. stir-fry) ve wok pánvi je typické, že opékáme na rozpáleném oleji po krátkou dobu, aby zelenina zůstala křupavá a wok by nikdy neměl být přeplněný,  aby se zelenina dala dobře nadhazovat a aby se nám místo opékání nezačala dusit.

IMG_20170528_201628_656

K zelenině přidáme tofu nakrájené na kostičky a vše ještě společně asi dvě minuty opékáme, aby se tofu prohřálo.

IMG_20170528_201513_054

V mističce smícháme sojovou omáčku (doporučuji například sojovou omáčku Kikkoman, která je z těch kvalitnějších a má tradiční chuť) s ústřicovou a rybí omáčkou a takto vzniklou omáčku nalijeme do woku a pořádně promícháme. Všechny použité omáčky jsou již dost slané, takže není třeba dosolovat.

Soba nudle hodíme do vroucí vody, jsou uvařené raz dva, přesněji za tři minuty (koukněte na obal ). Mezitím, co se nám vaří nudle, si na sucho lehce opražíme sezam,  aby získal potřebnou křupavost. Když jsou nudle hotové, promícháme je se zeleninou ve woku a můžeme podávat 🙂 . Na talíři nudle ještě posypeme čerstvou jarní cibulkou a sezamem.

Recept si můžete vytisknout v plné podobě, nebo si níže stáhnout zkrácenou jednostránkouvou verzi v PDF.

Stahujte zde 🙂 recept ke stažení soba nudle