Zdravá květáková pizza

Zdravá květáková pizza
Zdravá květáková pizza

Nebudu Vám lhát, úplně stejně jako klasická pizza nechutná ale je to vážně víc než obstojná náhrada 😉 . Je překvapivě dobrá a nemusíte hledat někoho kdo si ji s Vámi dá napůl, protože jí můžete beztrestně sníst klidně celý plech 😛 .

Co budeme potřebovat:

na pizzu o průměru  (asi 30 cm)

  • polovinu velkého květáku (asi 400g)
  • 100 g nastrouhaného eidamu 45 %
  • 2 vajíčka
  • lžička soli

na sugo

  • 1 konzerva rajčat
  • lžíce olivového oleje
  • 1/2 cibule na drobno
  • 1 prolisovaný stroužek česneku
  • sůl
  • sušené oregano

na ozdobu

  • černé olivy
  • kozí sýr
  • čerstvá bazalka

IMG_20170524_195340_135

Jak na to:

Syrový květák očistíme a rozdělíme na menší růžičky, které pak v kuchyňském sekáčku rozsekáme najemno. Rozmixovaný květák necháme 15 minut odpočinout a poté ho přesypeme do čisté kuchyňské utěrky a vymačkáme z něj kroucením přebytečnou tekutinu.

IMG_20170524_195427_332

V misce smícháme  květák, vajíčka, sůl a najemno nastrouhaný sýr, vznikne z toho  hustá kaše, kterou přemístíme na plech vyložený pečící papírem (papír jsem si ještě potřela olivovým olejem). Květákovou hmotu rozprostřeme na plechu a vytvarujeme do požadovaného tvaru ve vrstvě vysoké asi 1 cm. Pizzu dáme péct do trouby rozehřáté na 200°C po dobu 20 minut a mezitím si připravíme sugo.

IMG_20170524_195522_543

V menším hrnci si na oleji zpěníme cibulku, po chvíli přidáme prolisovaný česnek, přidáme rajčátka z konzervy a dochutíme solí a oreganem. Za občasného míchání vaříme na mírném plameni, než se nám omáčka dostatečně zredukuje.

Když je sugo hotové, potřeme s ním pizzu, poklademe, sýrem a olivami, nebo čímkoliv co máte rádi a dáme péct do trouby na 200°C po dobu dalších 10 minut.

Už jste zkoušeli květákovou pizzu? Nebo znáte třeba nějakou jinou variantu dietnější verze pizzy?

Recept si můžete vytisknout v plné podobě, nebo si níže stáhnout zkrácenou jednostránkouvou verzi v PDF.

Stahujte zde 🙂 recept ke stažení květáková pizza