Indický dhal z červené čočky s chlebem naan

indický dhal z červené čočky s chlebem naan

Dhal je tradiční indické jídlo, má mnoho variant region od regionu a může se připravovat z čočky, hrachu nebo fazolí mungo. Je to úžasné jídlo, hodnotné na rostlinné bílkoviny, které Vás zahřeje na duši a vzhledem k pikantnosti pokrmu i doslova 🙂 . Dalšími benefity dhalu je,  že je opravdu sytý, bleskově uvařený a provoní Vám celý byt.

Jako přílohu jsem upekla chléb naan, respektive takovou jeho rychlejší verzi, která se nemusí nechávat kynout 😉 . Pokud se vám nechce péct s chlebem, můžete si koupit v obchodě už hotový a před podáváním si ho pouze ohřát v troubě. Dhal je koneckonců výborný i s rýží.

Co budeme potřebovat:

dhal
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • kousek čerstvého zázvoru (asi 3 cm)
  • čerstvá chilli paprička
  • 500 g červené čočky
  • mistička nakrájených cherry rajčat
  • smetana ke šlehání (150-200 ml)
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžičky soli
  • koření (1 lžička kari, 1 lžička kurkumy, 1 lžička koriandru, 1 lžička garam masala, půl lžičky chilli, 1 lžička římského/normálního drceného kmínu)
  • čerstvý koriandr/ petrželka
naan
  • 200 g hladké mouky
  • půl lžičky soli
  • půl lžičky prášku do pečiva
  • lžička cukru moučka
  • 140 ml mléka
  • lžíce olivového oleje
  • máslo a česnek na potření

IMG_20170429_171741_788

Jak na to:

Na oleji si v hrnci zpěníme na drobno nakrájenou cibulku. Poté co cibulka zesklovatí, zasypeme jí práškovým kořením (kari, kurkuma, garam masala, koriandr, chilli a kmín). Koření lehce osmahneme, aby se rozvonělo, musíme však dávat pozor, koření má tendenci se rychle připalovat.

Čočku si pořádně propláchneme pod proudem vody, dokud voda jež jí protéká, nebude úplně čirá. Čočku přidáme do hrnce, zlehka jí osmahneme, aby se nám pěkně ovoněla v koření a zalijeme ji 700 ml horké vody. Přidáme dvě lžičky soli a necháme pěkně zvolna vařit 🙂 .

Když už je čočka skoro hotová, přidáme prolisovaný česnek, nastrouhaný zázvor, nakrájená cherry rajčátka a ještě chvíli vaříme. Vyznavači opravdu pikantní kuchyně přihodí ještě nakrájenou chilli papričku 😉 . Těsně před koncem přidáme na zjemnění máslo a smetanu a necháme přejít varem. Kdo chce, dochutí si dle potřeby ještě citronovou šťávou. Dhal můžete zasypat čerstvým koriandrem a pokud nejste jeho fanoušek (a že nás je takových hodně 😛 ), čerstvou petrželkou.

Na chléb naan si nasypeme do misky všechny suché ingredience a pak postupně pomalu přiléváme mléko a vidličkou ho zapracováváme. Po nalití veškerého mléka těsto hezky prohněteme, aby se nám spojilo a nakonec ještě zapracujeme olej. Těsto necháme asi tak 15 minut odpočinout. Z těsta vyválíme 2 velké kulaté placky ( kulaté….. člověk míní, život mění 😀 ).

IMG_20170429_171419_062

Placky opečeme na sucho na rozpálené pánvičce nejdřív z jedné a pak z druhé strany, je to otázka jen pár minut. Doporučuju naan, než se do něj pustíte, ještě potřít rozpuštěným máslem, ve kterém krátce zpěníme lisovaný česnek.

IMG_20170429_171527_133

Recept si můžete vytisknout v plné podobě, nebo si níže stáhnout zkrácenou verzi v PDF.

Stahujte zde 🙂 recept ke stažení dhal

Vaříte také dhál? Nebo jste věrni klasice a dáte si raději klasickou čočku na kyselo?